Monday, May 12, 2008

Thai-menÿÿ































Tällä kertaa inspiraation vallassa keittiössä syntyi maailmaan thaimaalaista "katuruokaa".
Normaalisti isoissa wokkipannuissa annoksittain paistettuna phad thaita: nuudeliwokkia.
Tein ruoan perinteisellä, step by step reseptillä, jonka satuin löytämään thaimaalaiselta ruokasivustolta englannin kielellä kirjoitettuna.
Jos uskallat kokeilla phad thaita, lue ohje huolella ennen valmistusta.
Phad thaita en valmistaisi säilöön, sillä se on parasta juuri tuoreeltaan tarjoiltuna. Phad thaissa tarkoitus on tarjota syöjälle mahdollisuus maustaa ruokaa itse haluamallaan tavalla : limellä, paprikajauheella sekä maustekastikkeella. Tarjoa siis lisänä nuudeleiden sekaan lorautettua maustekastiketta.

Ananaksen sisällä tarjoiltuna, lisäkkeenä kevätkääryleitä, vinaigrettepohjaista kaaliraastetta, maustekastiketta, paahdettua maapähkinää ja limelohkoja.
Ananaksen vieressä paahdettua viikunaa, jota suosittelisin kyllä ehdottomasti kokeilemaan.

Viikunoita ei tarvitse kypsentää kauaa ja ovat lisukkeena makunsa puolesta oiva valinta.
Viikunat pistetään grillautumaan kuumaan (n.300c) uuniin, joka on kuumennettu ylävastuksella.
Jokaisen viikunan keskelle leikataan risti ja viikunan sisään painetaan nokare voita ja lorautetaan päälle tilkkanen hunajaa.
Viikunoita grillataan pari minuuttia, tai vähemmän. [itse suosin lyhyttä grillausaikaa, sillä ylikypsennetyn viikunan kuoriosa muistuttaa lötkönä homehtunutta esinahkaa.]

Appelsiini-ananasmahu valmistuu hetkessä esimerkisi Magic Bulletin (Piilomainos) mehukoneessa.
Hyvä ostos, sanon ma.

Perinteinen Phad Thai Chicken
Raaka-aineet (1 annos!)

1 dl tamarindia
1 dl kalakastiektta
0,5 dl sokeria
1-2 tl paprikajauhetta ja
chilijauhetta

150 g broileria/annos

1 kpl kananmunaa/annos

4 tl paahdettua
maapähkinämurskaa/annos

n.1 kourallinen kevätsipulisilppua/annos

n.150 g soijapavun ituja/annos

40 g retiisisilppua/annos

1 kynsi valkosipulia/annos

100 g riisinuudeleita/annos

limeä, chilijauhetta, m

Ohjeet

Valmista ensin maustekastike.
Sulata tamarindi, kalakastike, sokeri ja paprikajauhe miedolla lämmöllä keskisakeaksi seokseksi. Aseta sivuun.

Valmista pääruokaa syöjien pääluvun mukaan niin, että saat ruoan HETI syötäväksi.
Pad thai syödään juuri tehtynä, ja on niin valmistettuna parhaimman makuista.

Esivalmistelut:
Paloittele broileri suupalan kokoisiksi paloiksi.
Silppua kevätsipuli ja retiisit + valkosipuli.
Valuta soijapavun ituja lävikössä ja huuhtele vedellä, jos käytät suolaliemeen säilöttyjä ituja.
Rouhi maapähkinä ja paahda öljyssä pannulla kunnes pähkinämurska ottaa hieman väriä. Aseta sivuun.
Turvota riisinuudelit vedessä puolikypsiksi, lähes kypsiksi.




Varsinaisen ruoan valmistus
Kuumenna laakea wok-pannu kuumaksi, lähes savuavaksi.
Lisää n.5tl öljyä.
Paista broilerit kypsiksi ja lisää n.1tl aiemmin valmistamaasi kastiketta.
Lisää yksi kynsi valkosipulia sekä retiisit.
Lisää nuudelit ja liikuttele wokkia kokoajan.
Kun nuudelit ovat kypsyneet, riko wokin keskelle kananmuna ja anna seistä n.10 sekuntia, sekoita. Lisää soijapavun idut, kevätsipulisilppu sekä 2tl maapähkinämurskaa. Lisää toinen valkosipulinkynsi sekä n.1tl samaa, aiemmin valmistamaasi kastiketta. Laita levyltä lämpö pois ja sekoittele wokkia hetki.

Tarjoilu/tarjollelaitto
Tarjoile pad thaisi välittömästi jo odottaville, nälkäisille syöjille.
Laita yhteen annokseen pad thain lisäksi puolikas lime joko kokonaisena tai paloiteltuna, n.1tl chilijauhetta, sekä 2tl maapähkinämurskaa.
Ripottele kevätsipulisilppua pad thaisi pinnalle.
Laita pöytään tarjolle myös aluksi valmistamaasi maustekastiketta.
Ideana on, että syöjät maustavat ruokaa lisää halutessaan.


Rrrrrraikas appelsiini-ananasmehu
Raaka-aineet

1 kpl tuoretta ananasta

1 kpl lime

5 kpl appelsiinia

(sokeria)

Ohjeet

Kuori lime ja appelsiinit.
Poista ananaksesta kova keskusta ja kuori.
Paloittele hedelmät mehukoneeseen ja purista mehuksi.
Sokeroi tarvittaessa ja tarjoile jääpalojen kera.




No comments:

Post a Comment