Thursday, August 9, 2007

Kasvisruokalistaus (alias näin syön)































Ihania, ihania kasvisruokia! =)

Intialainen linssipata (ylhäällä vasemmalla): Mausteinen, perinteinen intialainen kasvisruoka.

Punasipulikastike(alhaalla, oikealla): Pastan kaveri, perunan kaveri, riisin kaveri, nuudeleiden kaveri.. Sopii oikeastaan kaikkien kaveriksi. Vienyt lohkon miun sydämestä.

Proteiinivälipala, suolainen: Vaihtelua normaaliin leipä/hiilarilinjaan (ylhäällä, oikealla)

Valkoviinissä haudutettuja kikkareita(kiherneitä) ja punajuurta : Suloinen yhdistelmä herkkusuulle
(alhaalla, vasemmalla)

"Mukaravintolaruoka": fransmannin listalla joskus muistaakseni ollut (kauan aikaa sitten).
Kesäkurpitsaa, basilikapistoulla valeltua pinaattia, sahramiriisiä (alhaalla, vasemmalla)

Libanonilainen nuudeliriisi(ylhäällä, oikealla): ks. aiempi postaus

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Intialainen linssipata: ( Vegaani)
Raaka-aineet

150 g vihreitä linssejä

100 g keltasipulia

50 g punasipulia

30 g valkosipulia

50 g varsiselleriä

200 g porkkanaa

0,8 l vettä

1 pss tomaattikeittoaineksia

1oo g tomaattipyrettä

1 kpl kasvisliemikuutio

100 g kukkakaalia

1 kpl munakoiso

4 rkl mango chutneytä

(kookosmaitoa)

oriental mausteseosta,
kanelia, curryä,
inkivääriä, korianteria, öljyä

Ohjeet

Liota linssejä runsaassa vedessä.
Kuullota hienonnetut sipulit, selleri sekä porkkana öljyssä.
Lisää vesi, johon on sekoitettu kasvisliemikuutio sekä tomaattikeittoainekset. Lisää liotetut ja huuhdellut linssit.
Hauduta 20 minuuttia ja lisää pilkottu kukkakaali, munakoiso sekä mangochutney. Mausta. Hauduta vielä 5 min. (voi lisätä vielä hieman kookosmaitoa)


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Valkoviinissä haudettua punajuuri/kikhernekastiketta: (Vegaani)
Raaka-aineet

2 kpl sipulia

200g kikherneitä (kuivana)

400 g punajuurta

1 dl vettä

2 dl valkoviiniä

2 dl soijakermaa

1 rkl vadelma-tai valkoviinietikkaa

suolaa

mustapippuria

Ohjeet

Liota kikherneitä yön yli ja keitä vedessä pussin ohjeen mukaan.

Kuori ja leikkaa punajuuret kuutioiksi. Mittaa vesi ja valkoviini kattilaan. Lisää punajuuret. Keitä kypsiksi. Peitä kannella, jos neste haihtuu liikaa.

Soseuta punajuuret nesteen kanssa hyvin hienoksi sauvasekoittimella.

Siirrä kattila takaisin liedelle ja lisää kikherneet, viinietikka, soijakerma ja mausteet.
Keitä hetki kasaan ja tarjoa esimerkiksi pastan kanssa.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kesäkurpitsaa, basilikapistoulla valeltua pinaattia, sahramiriisiä (Vegaani)
Raaka-aineet

1 kpl punainen paprika

pieni prk aurinkokuivattuja tomaatteja

oliiviöljyä

1/2 kpl fenkolia

1 kpl salottisipulia

1 pieni porkkana

1 dl risottoriisiä

2 rkl sitruunamehua

teelusikan kärjellinen sahramia

1/2 ruukku tuoretta basilikaa

1 tl suolaa

kierros mustapippuria myllystä

vajaa 1/2 dl balsamikoa

hieman parmesaaniraastetta

1/2 ruukku lehtipersiljaa

1 kynsi valkosipulia

0,5 dl öljyä

200 g kesäkurpitsaa

rucolaa ja pinaattia

1,5 tl kurpitsansiemeniä

parmesaania

Ohjeet

HUOM. Ohje yhdelle.

Paprika-tomaattitahna

Paahda paprikat kuorineen kuumassa (220c) uunissa.
Soseuta tomaatit ja paprikat tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää öljyä ohuena nauhana kokoajan sekoittaen. Tahna on valmista, kun se on levitettävää.

Risottoriisi

Kuutio fenkoli ja salottisipuli pieniksi. Suikaloi porkkana julianne suikaleiksi ja freesaa kaikki kasvikset. Lisää vesi ja riisi osittain ja keitä melkein kypsiksi miedolla lämmöllä (n.15min. ei saa olla puuromaista). Tarkista maku. Raaka-aineiden määrät voit luntata vaikka risottoriisi paketin kyljestä.

Sitruuna-sahramiliemi

Kiehauta sitruunamehu ja lisää sahrami.

Basilikapistou

Laita kaikki ainekset lukuun ottamatta öljyä tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Lisää öljy ohuena nauhana.
Tarkasta maku.

Vihannestarhurin kesäkurpitsaa
Paahda kesäkurpitsaa uunin yläosassa. Sivele paahdetut kesäkurpitsa viipaleet paprika-tomaattitahnalla ja lämmitä vielä uunissa.
Paahda kurpitsansiemeniä kuivalla pannulla.
Valele rucolaa ja pinaattia basilikapistoulla. Asettele kaikki ainekset lautaselle, ripottele parmesaania.
Valuta sitruunasahramiliemi risottoriisin päälle.
(paprika-tomaattitahnaa kippoon vierelle)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Proteiinipitoinen ilta/välipala: (Lakto-ovo)
Raaka-aineet

3 kpl kananmunan valkuaisia

1,5 dl tomaattimurskaa

2 rkl soijarouhetta

1 dl papuja(chilikastikkeessa)

1 kynsi valkosipulia

oreganoa, basilikaa, suolaa,
paprikamaustetta

Ohjeet

Laita soijarouhe likoamaan piri-pirillä maustettuun soijakastikkeeseen + veteen.
Keitä kananmunat koviksi.
Paloittele keitettyjen munien valkuaiset kulhoon.
Kaada soijarouhe siivilään, ja puristele siitä ylimääräinen neste pois. Käristä soijarouhetta pannulla öljyssä pieni hetki.
Lisää tomaattimurska, pavut, murskattu valkosipuli ja mausteet soijarouheen joukkoon. Kuumenna seos kiehuvaksi, ja sekoita valkuaisiin.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

PARAS punasipulikastike (vegaani)


raaka-aineet:
2 kpl punasipulia
1 tlk soijakermaa
1 tl siirappia
2 tl sinappia
1 tl tomaattipyrettä
0,5-1tl paprikajauhetta
reilusti mustapippuria rouhittuna
2 tl soijakastiketta
todella reilusti tuoretta persiljaa silputtuna

Ohjeet

Hienonna sipuli.. Kuullota sipulit öljyssä, lisää soijakerma, tomaattipyree siirappi, soijakastike, paprikajauhe rouhi mustapippuria sekaan. Lisää sinappi. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Jos kastike sakenee liikaa, voi lisätä vettä. Ripottele lopuksi kastikkeen pinnalle hienonnettu tuore persilja.

Tarjoile pastan (ja soijapyöryköiden) kanssa.

No comments:

Post a Comment