Thursday, December 27, 2007

Kolomen ruoan menÿÿ

Piti vähän sävellellä.
Ituja ja hyydytettyjä munia olutkastikkeessa.
Järvitaimenrullat krassikastikkeessa ja käristettyä baconia.
Jälkkärinä mantelikrepit karamellisoidulla päärynällä ja vadelmapyreellä.

Voisin melkeimpä suositella useamman olutpullon hankkimista näitä ruokia varten, ettei tarvitse kuivin suin kokata. Mukavampi, että kokillakin on hauskaa.




ALKURUOKA: Olutkastiketta, ituja ja hyydytetyjä munia

Raaka-aineet

8 kpl erittäin tuoretta munaa

6 kpl keltuaista

400 g soijapavun ituja

5 dl kermaa

2 1/2 dl vaaleaa lager-olutta

1/2 dl valkoviinietikkaa

15 g sinappia

tuoreita yrttejä, suolaa,
pippuria

Ohjeet

Huuhtele idut hyvin.
Kaada kattilaan 1/2dl olutta ja anna sen kiehua kokoon neljänneksellä.
Lisää kerma, kuumenna seos uudelleen kiehuvaksi ja mausta se makusi mukaan suolalla ja pippurilla. (sopiva pippurin määrä on n. pari-kolme kierrosta)
Lisää huuhdellut idut ja kypsennä minuutti.
Kaada idut siivilään ja ota neste talteen.
Kuumenna kattilassa 1dl vettä ja 1/2dl valkoviinietikkaa kiehuvaksi. Riko kahdeksan munaa kahdeksaan pieneen kulhoon. (tai riko munat yksitellen.)
Pudota munat yksi kerrallaan kiehuvaan etikalla maustettuun veteen. Kypsennä munia 2 minuuttia ja laita ne haaleaan veteen.
Sekoita kulhossa 6 keltuaista ja 1dl olutta. Vatkaa seosta miedolla lämmöllä, kunnes se sakenee. Lisää kastikkeeseen itujen keittoliemi sekä sinappi. Mausta suolalla ja pippurilla tarpeen vaatiessa.
Siivilöi kastike.

Asettele idut lautaselle pesän muotoon. (vajaa 100g ituja per annos)
Kuivaa hyydytetyt munat ja tasoita niiden reunat. Jaa munat pesiin, kaada kastike niiden ympärille ja koristele annokset haluamallasi tuoreella yrtillä.



PÄÄRUOKA: Järvitaimnta, pekonia ja krassikastiketta

Raaka-aineet

4 kpl järvitaimenkyljystä

150 g pinaattia

n.150-200 g ruohosipulia

25 g persiljaa

n.100 g vesikrassia

70 g voita

100 g savupekonia

21/2 dl kermaa

0,5 l kalalientä

suolaa, pippuria

Ohjeet

Poista taimenkyljyksistä selkäruoto fileitä toisistaan irroittamatta.
Kääri kyljykset rullalle ja sido ne paistinarulla tiukasti.

Huutele ja valuta vesikrassi,ruohosipuli, pinaatti ja persilja.
Murskaa ne tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella.

Sekoita kattilassa kerma ja kalaliemi ja anna seoksen saostua. (vie n.10 min aikaa)
Kaada seos yrteille ja soseuta seos sauvasekoittimella entistä tasaisemmaksi.
Paina seos tiheän siivilän läpi kattilaan ja saosta uudelleen sakeaksi kastikkeeksi. Vatkaa joukkoon voi.

Kuumenna runsaasti voita pannulla ja paista paloitellut pekonit rapeiksi.

Mausta järvitaimenrullat suolalla ja pippurilla ja ruskista niitä voissa kuumalla pannulla n.2 minuuttia kummaltakin puolelta (kypsiksi.)

Poista naru rullien ympäriltä ja irroita nahka.
Kaada lautasille kuumaa kastiketta, aseta keskelle taimenrullat ja ripottele pekonit kastikkeen reunalle.

Tarjoa esimerkiksi duchessen perunasoseen tai paistettujen perunoiden kera.




JÄLKIRUOKA: Mantelikrepit, vadelmapyree, glaseerattua päärynää
Raaka-aineet

45 g vehnäjauhoja
40 g sokeria
5 kpl kananmunan keltuaisia
2 dl maitoa
50 g jauhettua mantelia
ripaus suolaa

4 kpl päärynöitä
loraus sitruunamehua
2 rkl hunajaa
voita

200 g vadelmia
0,5 dl sokeria
4rkl vettä
1 kpl vaniljatankoa
(minttua, kokonaisia vadelmia)


Ohjeet

Crepes - taikina:
Vatkaa jauhot, sokeri ja keltuaiset sileäksi. vaahdoksi.
Lisää ripaus suolaa. Vatkaa maito joukkoon vähän kerrallaan, jotta taikina pysyy sileänä. Sekoita joukkoon mantelijauho ja anna taikinan levätä n.30minuuttia.

Kuumenna hieman voita pannulla ja paista taikinasta ohkaisia kreppejä.

Karamellisoi päärynä:

kuori päärynät ja valele ne sitruunamehulla. Poista päärynöiden kota ja leikkaa hedelmäliha kuutoiksi. Kuumenna hunaja+ voita pannulla ja paista päärynät kuplivassa hunajaseoksessa.

Kuumenna vesi + sokeri kattilassa.
Halkaise vaniljatanko ja ota talteen siemenet, lisää siemenet kuplivaan vesi-sokeriseokseen. Säästä vaniljan kuori. Valmista vadelmapyree soseuttamalla vadelmat sokeriliemen kanssa.

Kokoa annos ja nautiskele. Koristele vaniljatangon kuorella, mintunlehdillä sekä kokonaisilla vadelmilla.

No comments:

Post a Comment