
Nämä rullat ovat aivan järjettömän hyviä, Ruotsissa tavallisia snägäriruokia. Maistuvat erityisen hyviltä pienessä krapulassa tai humalassa, mutta myös muutenkin ihan melkomoista herkkua. Suolaisen rapsakka rapukastike ja pehmeää perunamuussia tirisevien nakkien ryydittämänä. Yksi sana riittää kuvaamaan tätä herkkua: Täydellistä. Ruotsin nakkikioskeissa tunnbrödin päälle laitetaan perunamuussia, muutama nakki, rapusalaattia ja höystetään ketsupilla, sinapilla ja sipulilla. Lopuksi annos, Tunnbrödsrulle, kääräistään rullalle. Jos olet kasvissyöjä tai haluat kasvissyöjänä maistaa tätä ihanaa herkkua: Et ole yksin. Väsäsin ohjeet myös kasvissyöjän tunnbrödsrulleihin, ja ainakin tämän näpyttelevän kasvissyöjän makuun tunnbrödsrullet maistuivat taivaallisilta myös kasvisversioina.
Jos laiskuus sattuu yllättämään, voi tuon itsetehdyn rieskan ohjeen skipata ja käyttää kaupoista löytyviä valmiita ohrarieskoja pohjina.
Tutustuin tähän herkkuun ystäväni HULLUN KOKIN (Ilkan) kautta. Kiitos ideasta kuuluu siis hänelle, kiitos vinkeistä! ;)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tunnbrödsrullen rieskat
Raaka-aineet:
25 g tuorehiivaa
450 g vehnäjauhoja
300 g ohrajauhoja
1 tl suolaa
0,5 rkl aniksen siemeniä jauhettuna
0,5 rkl fenkolin siemeniä jauhettuna
75 g voita
5 dl maitoa
noin 20ml vaaleaa siirappia
vehnäjauhoja kaulitsemiseen
Ohjeet:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murusta hiiva maitoon. Lisää jauhetut mausteet + siirappi + suola ja sekoita hyvin.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää. Vaivaa hyvin.
Lisää lopuksi sulatettu voi.
Anna taikinan levätä noin 3omin.
Tee taikinasta pötkö ja mittaa taikinasta noin 150g paloja.
Kaulitse palat halkaisijaltaan 25cm läkkäröiksi.
Kuumenna pannu kuumaksi ja paista läkkäröitä keskilämmöllä/miedolla lämmöllä noin 3min/puoli. Eli kunnes leipänen saa pintaansa kauniin ruskean värin.
Lado valmiit rieskat puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja pidä rieskaset peitettynä.
Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Katkarapusalaatti (räksallad àla korvkiosk)
raaka-aineet:
400 g katkarapuja
1 dl pieniksi kuutioiksi hakattua retiisiä
2 kpl pienehköä sipulia
kourallinen persiljaa silppuna
2 tl sinappia
2 tl sitruunamehua
noin 0,5tl suolaa
noin 2dl majoneesia
1dl ranskankermaa
mustapippuria rouhittuna, paprikajauhetta
ohjeet:
Kuutioi sulatetut katkaravut, sipuli ja retiisi.
Hienonna persilja.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa noin 2h ja tarjoile
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

KASVISVERSION "räksallad"
raaka-aineet:
1 iso paprika, noin 200g
70g aurinkokuivattua tomaattia
1 dl pieniksi kuutioiksi hakattua retiisiä
2 kpl pienehköä sipulia
kourallinen persiljaa silppuna
2 tl sinappia
2 tl sitruunamehua
noin 0,5tl suolaa
noin 1dl majoneesia
1dl ranskankermaa
mustapippuria rouhittuna, paprikajauhetta
ohjeet:
Kuutioi paprika, sipuli, retiisi ja aurinkokuivatut tomskut.
Hienonna persilja.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa noin 2h ja tarjoile
Perunamuussi:
raaka-aineet
500g perunoita
50g voita
maitoa
suolaa
ohjeet:
Kuori ja paloittele perunat lohkoiksi. Laita perunat kattilaan ja kaada kattila täyteen vettä.
Kypsennä perunat täysin kypsiksi, noin 30min.
Kiehauta maito ja voi.
Valuta vesi pois ja muussaa potut sähkövatkaimella sileäksi muussiksi.
Lisää maito-voiseos ja mausta suolalla.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rullan valmistus:
Muut tillbehörit (yhteen annokseen)
paistettua sipulia
sinappia
ketsuppia
voita paistamiseen

Kun siitä kasvisversiosta on kyselty monen ruoan kohdalla: näissä tunnbrödsseissä käytin Hälsans kökin makkaroita. Niinkun kaikissa muissakin ohjeissa. Nää on maultaan hyviä, joskin eivät ole vegaanisia. Useimmat ekokaupat (Ekolo, Ruohonjuuri, Punnitse ja säästä) myyvät täysin vegaanisia makkaroita.

A-luokan suomalaisille sohvaperuna-makkaroille suosittelen kabanossin maggaraa-Ahaa!
JA:
Makkarat paistetaan siis rieskaan voissa ennen tarjoilua. 2kpl pitkulaista makkaraa/ annos.

Freesaa täytteen sipulit pannulla kevyesti, ruskista if you want. Mie en tykkää kärtsänneestä sipulista.

Aluksi on vain rieska.

Sitten rieskaselle levitetään pottumuussia. Sopivasti, ei liikaa. Muuten se muussi tursuu sormille ja ei oo kellään kivaa.

Ja sitten sipulia ainakin muussin verran, eli reilusti. Paljon on hyvä sana. Paljonpaljon


Sitten päälle läiskäistään ne 2kpl paistettua makkaraa per annos. Kunnon tursaukset sinappia ja kestuppia perään.

Ja sitte viimosena se soossi, jonka maku on tietysti straight from the heaven.

Tadaa! Ja siinäpä meillä on sitten valmiina tuhti, aivan perkeleen herkullinen rulla.
Ulkonäöstä ei kovin esteettistä saa tekemälläkään, mutta maku korvaa kyllä ulkonäön täysin. Uskoisin tämän olevan useimpien Suomalaisten miesten herkutteluruokaa.
Helpoin nämä unelmapötköt on syödä folioon kääräistynä, näin täytteet eivät tursu syliin. Ainakaan kovin paljoa.
No comments:
Post a Comment