

Me vegaanit emme laita munia suuhun.
Olenkohan mie laiska vai mitä, mutta tuntuu että näin on ehkä fiksuinta listata tännekin blogiin lissee kasvis/vegaaniruokia. Menisi ikä ja terveys laittaa jokainen ruoka yhtenä postauksena!
Siispä pistän näitä tekemiäni kasvisruokia tälläisinä kolmen sarjoina.
Yritän elää pääosin vegaanisella ruokavaliolla, ihan jo pelkästään sen vuoksi etten rakasta maidon makua/ juustoja tai kananmunaa niin hirveästi. Ja lähestulkoon kaikkeen on olemassa joku korvaava ainesosa, ja koen kyllä olonikin parempana kun en ole kokoajan tukossa ja ähkyssä. .
Broken, broken, broken, broken, broken..
They are all broken. ^^
Itteäni ei niin hirveästi muutenkaan innosta syödä porsaan persettä tai muutakaan tapettua.
Mites teille? (mestattu) Teurasliha kelpaa? ;p
”Chickens go bok bok bok!”
Thö först fuud sisälsi:
Kikherne-tomaattipataa, porkkanaraastetta, mungpavun ituja, vegaanisia majoneesisalaatteja, kiinankaalisalaattia chilikastikkeella.
Toisessa sapussa:
Purjo-appelsiinipohjalla tehtyä soijasuikale-kesäkurpitsakastiketta
samettista kukkakaalimoussea
salaatteja, sämpylöitä kastikepohjan ”sakasta”
Kolmas sapuska (= aamupala)
Ruisleipää guacamolella
Syksyn marjat-puuroa
Hyvää mehua
Lisäksi todella omaperäinen jälkiruoka: kiisseliä vaniljavaahdolla..
Tavallista ja tylsää, jeij! No, kevyttä ainakin jos jottain.
Kaikki näistä pöperöistä on ihan arkiruokaa, siksi esillelaitto vähän sieltä tännepäin.
Vegaaninen aamupala (yksi tuhansista variaatioista)
Raaka-aineet (yksi annos :)
1 kpl realin ruispalaa
1 rkl guacamolea
tomaattia
kurkkua
ruohosipulia
1 pss elovena pussipuuroa
2 rkl ruisleseitä
himppunen suolaa ja sokeria
reilu kourallinen marjoja: lakkoja, mansikkaa,
vadelmaa, mustikkaa
hedelmämehua
Ohjeet
Valmista puuro ohjeen mukaan, mausta sokerilla + suolalla ja sekoita puuroon ruisleseet. Lisää joukkoon marjoja puuron ollessa valmista.
Voitele leivät guacamolella ja asettele päälle kasvikset.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Keventäjän kikherne-tomaattipata
Raaka-aineet
4 dl kikherneitä (kuivana)
400 g tuoreita herkkusieniä
3 rkl tomaattipyrettä
2 tlk tomaattimurskaa (800g)
5 kynttä valkosipulia
puoli punttia tuoretta basilikaa
10 kpl kypsää tomaattia
1 tl oreganoa
1 tl provencen yrttiseosta
suolaa ja pippuria maun mukaan
lisukkeeksi raikkaita
salaatteja ja kuitupitoista
leipää
Ohjeet
Laita kikherneet likoamaan kattilalliseen vettä edellisenä iltana. Vaihda seuravana päivänä vesi ja keitä kikherneitä n. tunnin ajan kunnes ne ovat kypsiä ja pehmeitä.
Huuhtele herkkusienet ja kuivaa ylimääräinen neste pois.
Leikkaa herkkusienet pieniksi kuutioiksi.
Pese tomaatit ja poista kanta.
Poista tomaatin siemenet ja leikkaa tomaatin liha pieniksi kuutioiksi.
Leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi siivuiksi ja kuullota niitä hetken aikaa pannulla öljyssä. Lisää herkkusienet ja kuullota hetki.
Lisää tomaattipyree ja kuullota hetki.
Lisää tomaattikuutiot ja tomaattimurska.
Hauduta 20-30 minuuttia ilman kantta ja anna ylimääräisen nesteen haihtua.
Lisää lopuksi kypsät kikherneet ja revitty basilika.
Hauduta muutama minuutti ja tarjoile salaattien ja kuitupitoisen leivän kanssa!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Raaka-aineet
10 kpl porkkanoita
2 kpl mandariinia
Ohjeet
Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi ja painele porkkanaraastetta esim. lihanuijalla pehmeämmäksi.
Halkaise mandariinit ja purista mehu porkkanaraasteen joukkoon.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Samettinen Kukkakaalimousse / Kukkakaalipyree / Kukkakaalisose :
Raaka-aineet:
1 kpl iso kukkakaali
1 kpl sipulia
pieni nokare sinistä keijua
2-5 rkl soijakermaa
suolaa, pippuria
Ohjeet
Hienonna sipuli karkeasti kuutioiksi.
Keitä kukkakaalin nuput ja sipulisilppu väljässä, suolalla maustetussa vedessä täysin pehmeiksi. (n.15min)
Kaada vesi pois ja soseuta kukkakaalit tasaiseksi, samettiseksi soseeksi.
Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan, sekä loraus soijakermaa + nokare sinistä keijua.
Tarjoile hyvän kastikkeen, falafelien/ soijapyöryköiden tms kaverina! :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Valmis kastike ja ensimmäinen tekovaihe, purjon freesaus:
Kastikepohja siiilöimättömänä ja siivilöitynä(huomaa miten nätti väri!):
Soijasuikaleet keitettynä ja kasvisten freesausta:
Purjo-appelsiinipohjainen soijasuikalekastike
Raaka-aineet (5 annosta)
2 kpl purjoa (isoja)
3 kpl appelsiinia
suolaa, pippuria, loraus soijakermaa
200 g soijasuikaleita
2-3 kpl kesäkurpitsaa
2 kpl keltasipulia
soijakastiketta, haluamiasi
yrttejä reilusti, ketshuppia/
sinappia, erilaisia kokonaisia pippureita
sinistä keijua paistamiseen tai öljyä
1 tlk soijakermaa
(tuoretta basilikaa)
Ohjeet
Halkaiset purjot, pese kunnolla ja paloittele ohuiksi suikaleiksi.
Kuumenna öljyä pannulla tilkka tai sinistä keijua.
Freesaa purjot keskikuumalla pannulla kauniin värisiksi ja lisää sitten vettä sen verran että purjot peittyvät juuri ja juuri.
Purista joukkoon kolmen appesiinin mehu ja hauduta purjot TÄYSIN kypsiksi.
n.15 minuuttia, älä anna purjojen kuitenkaan tummua ruskehtaviksi.
Soseuta purjo-appelsiiniseos yleiskoneessa tai sauvasekoittimella ja lisää soseutuksen aikana 0,5 prk soijakermaa..
Siivilöi seos tiheän siivilän läpi ja ota sakka talteen vaikkapa sämpylöitä varten.
Keitä soijasuikaleet reilussa vesimäärässä, johon mausteeksi:
reilusti soijakastiketta, loraus ketshuppia/ sinappia, kokonaisia pippureita esim. rose/ viherpippuri ja mieliyrttejäsi reilusti. Itsellä käytössä basilika + oregano. Keitä suikaleita n.10 minuttia ja kaada suikaleet sitten siivilään.
Puristele ylimääräinen neste pois.
Kuori ja hienonna sipulit sipuksi ja kesäkurpitsat puolikkaiksi viipaleiksi.
Freesaa sipuli, kesäkurpitsa ja soijasuikaleet pannulla rapeiksi/ kullan ruskeiksi. Lisää aiemmin tekemäsi appelsiini-purjo kastikepohja ja loppu soijakerma. Hauduta n.5 minuuttia.
Mausta suolalla ja pippurilla kevyesti, ja lisää halutessasi esimerkiksi tuoretta basilikaa!
Jos kastike jää löysähköksi voi sitä saostaa maitzenalla.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Marjakiisseli vaniljavaahdolla:
Raaka-aineet
1 l hyvää marjamehua
1,5 dl sokeria
5 rkl perunajauhoja
0,5 l marjoja
1 prk vatkautuvaa
kaura-vaniljakastiketta
2 tl vaniljasokeria
2-6 rkl soijajogurttia
Ohjeet
Kuumenna marjamehu ja sokeri höyryäväksi seokseksi.
Sekoita perunajauhot 2rkl:ään kylmää vettä ja lisää höyryävään mehuseokseen ohuena nauhana kokoajan sekoittaen.
Anna seoksen pulpahtaa ja siirrä pois levyltä.
Lisää haluamasi marjat ja ripottele pinnalle sokeria kuorettumisen ehkäisemiseksi tai levitä kiisselin pintaan kelmu.
Valmista vaniljavaahto:
Vaahdota kaura-vaniljakastike ja lisää vaniljasokeri.
Sekoita joukkoon soijajogurtti.
Tarjoile kiisseli ja vaniljavaahto kylminä.
No comments:
Post a Comment