Sunday, February 8, 2009

Royal icing + runebergin torttuja ja ihania herkkuja



Apina ja gorilla. Teoria torilla.
Apinoilla on teoria hallussa, gorilloilla on käytäntö, yhdessä he muodostavat tila-aikajatkumon. Apinat ja gorillat yhdessä tutkivat jatkumoa. Ihminen on jatkumo!

Runebergin päiväksi leivoin sitruunakeksejä ja tottakai niitä perinteisiä Runebergin torttuja.

Mitä tekisit ylimääräisellä pikeerillä/ sokeri-vesikuorrutuksella, joka jää runebergin tortuista yli?
Ite päätin harjoitella ylijäämillä pursottamista.
Suosikkibändieni logoja, kuinka yllättävää? Samaan tyyliin harjoittelin pursotusta kuin aikoinaan Ensiferumin logoa tehdessä. Molempien logojen leveys oli n.20cm..
Finntrollia, Stam1naa! Insanity Rakastaa!



Finntrollin logo pikeerillä.



Stam1nan logo pikeerillä.

Runebergin päiväksi leivoin sitruunakeksejä ja tottakai Runebergin torttuja.

Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhosta, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Tarina kertoo että Runebergillä oli makean-nälkä, joten hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa, mutta hänellä ei ollut mitää makeata. Fredrika päätti siten toten tehä leivonnaisen niistä aineksista, mitä hanellä oli. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta.




No, jaa.
On kyllä pakko myöntää, että ensimmäisen torttusatsin kanssa oli lievästi ongelmia! Jos teet runebergisi silikonisiin muffinivuokiin, pienennä ihmeessä leivinjauheen määrää! Tai laita taikinaa alle 2/3osaa..
Ensimmäisen torttusatsin torttuset paisuivat ihan valtoimenaa.
Ei niinkään korkeutta, LEVEYTTÄ!
Laitoin muffinivuokaan normaalin 2/3osaa taikinaa, ja muffinit tursuivat uunin pohjille!
Oli siinä sitten kiva yrittää pelastaa osaa taikinasta.
No, lopputulos oli kuitenkin ihan välttävä. Maku hyvä, ulkonäkö ei niinkään.
Levitin marmeladin tortun pinnalle sydämen muotoon ja reunalle tomu-vesiseosta.
Tein toisen kerran torttuja Runebergin jälkeisenä päivän tilauksesta mummolle ihan ”viralliseen” Runebergin torttuvuokaan ja ne onnistuivat kyllä mielettömän hyvin! Näyttivät aivan kaupasta ostetuilta, vai mitä ootte mieltä?


"Ennen oli kaikki niin mukavasti, että / Lunta oli talvisin ja kukis' oli mettä / Nykyään on huono maailma, terrorismi pauhaa / Nuoriso on pilalla ja kaipaat haudan rauhaa"


Torttuloiden kaveriksi valmistin sitruunaisia marsipaanicookiesseja. Keksejä, pikkuleipiä, tuhteja pipareita. Miten vaan.
Vihreästä marsipaanista helppo ja nopea pohja, täytteeksi sitruunamoussea ja kuorrutteeksi sulatettua valkosuklaata. :P


Ihme, jos joku tänne asti jaksaa miun sepusteluita lukea. Hirveät jorinat, pitkät tarinat!
Tein vähän aikaa sitten hyvän suolaisen piirakan perinteisellä piirakkapohjalla ja päälle laitoin reilusti salamia sekä kevätsipulia ja päälle briejuustosta ja kermasta + munasta tehdyn seoksen.
Helppo, hyvä! Briejuusto ja salami ne yhteen soppii.






Hyvät Runebergin Tortut

  • 225 g voita
  • 1½ dl sokeria
  • 3 kananmunaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelijauhetta
  • 1½ dl korppujauhoja tai murskattua piparia
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 dl kermaa
  • muutama tippa karvasmanteli-aromia

tortun sisään:

  • noin 50 g paistonkestävää vadelmamarmeladia

kostutus:

  • mantelilikööriä

koristelu:

  • vadelmamarmeladia
  • vesi- tomusokeriseosta (halutessaan voi laittaa sekaan myös yhden kananmunan valkuaisen, sitoo seosta ja tekee helpommin pursotettavaksi)


    Valmistusohjeet
  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten joukkoon.
  2. Lisää keskenään sekoitetut jauhot varovasti sekoittaen kerman kanssa vuorotellen joukkoon. Pursota massaa torttuvuokaan 2/3 sen tilavuudesta, pursota vielä massan sisään vadelmamarmeladia.
  3. Paista tortut uunin alatasolla 200 asteessa noin 15- 20 minuuttia, kumoa hiukan jäähtyneinä.
  4. Kasta torttujen pinta halutessasi manteliliköörissä.
  5. Pursota torttujen päälle vadelmamarmeladia ja marmeladin ympärille vesi- tomusokeriseosta ympyrä.


    -------------------------------------------------------------------------------------------



Marsipaani-sitruunakeksit
noin 10 kpl

Ainekset
200 g marsipaania
1 1/4 dl tomusokeria
1 munanvalkuainen
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl jauhoja

Täyte
100 g voita tai margariinia
1 1/4 dl Tomusokeria
1 tl Vaniljasokeria
100 g tuorejuustoa
1 kpl sitruuna

Koristeluun
100 g valkosuklaata
koristerakeita

Valmistusohjeet:
Raasta marsipaani ja sekoita raasteeseen sokerit munanvalkuainen sekä jauhot.
Nostele lusikalla leivinpaperin päälle pellille haluamasi muotoisia pikkuleipiä tai pursota keksipohjat.
Anna seistä pellillä puoli tuntia ja paista sen jälkeen 175 asteessa 10 minuuttia.
Anna jäähtyä kunnolla viileässä.

Valmista keksien täyte.
Sulata rasva huoneenlämpöiseksi, mutta ei ihan juoksevaksi.
Vatkaa keskenään voi, tuorejuusto ja tomusokeri.
Purista joukkoon sitruunan mehu ja lisää vaniljasokeria.
Vatkaa tasaiseksi ja vie kylmään jähmettymään.

Pursota täyte pikkuleipien päälle ja pakasta pikkuleipiä 15 minuuttia, kunnes kuorrute jähmettyy. Näin pikkuleivät on helpompi koristella suklaalla.

Sulata suklaa ja valuta sitä pikkuleipien päälle tai pyöräytä pikkuleivät suklaassa.
Ripottele koristeeksi koristerakeita, nonparelleja, mantelirouhetta tms.

Säilytä jääkaapissa, tai pakasta!


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


”Ei lue minun blogia kukaan, ei kiinnosta minun pomminteko-ohjeet siellä”
"Oletko sä nimimerkki teenagemutantninjahitler95? "


Murhaavin terveisin mutanttininjakilpikonna

No comments:

Post a Comment