Wednesday, October 14, 2009

Islantilainen Vinarterta (luumutäytekakku)



Islantilainen Vinárterta on mielenkiintoinen kakku, jonka teko eroaa normaalista täytekakusta radikaalisti. Pohjat ja kakku täytetään kahta päivää ennen syöntipäivää, eli kakun voi tehdä hyvissäajoin ennen pikkujoulu / joulujuhlia valmiiksi. Kakun kohdalla voidaan todeta myös, että säilyvyys on huippuluokkaa sekä jääkaappisäilytyksessä-että pakastettuna. Kannattaa varata tekoon reilusti aikaa, koska pohjien kaulitseminen kiireessä on yhtä helvettiä.



Luumukerrostuma, ja maha toimii

Täytekakun pohjat valmistetaan aiemmin postaamani Meekookin tapaan kaulitsemalla, jokainen yksitellen. Perinteisimmillin kakkuun tulee vain viisi pohjaa, mutta koska jääkaappiimme mahtuu vain pieni kakku (hyllyt ovat 40cm leveät) niin valmistin kakun leveyden sijaan korkeammaksi usealla pohjalla. Kakusta löytyy useita variaatioita internetistä, mutta mitä yksinkertaisempaa ohjetta käyttää, sen parempaa kakku on. Jotkut laittavat kakkuun kanelia, kardemummaa ja muita jouluisia mausteita, mutta valmistin täytteenkin luumuista au naturel. Lopputulos on kahvin tai glögin kanssa nautittuna juuri sopivan makea, ei liian. Myös rommitoti maistuisi tämän kakun seuralaisena oikein hyvältä. ;)

Ja tällä kertaa totean myös koristelusta: yksinkertainen on kaunista.
Koska Islantilainen Vinarterta jätetään normaalisti lähes koristeetta, ei tähän missään nimessä kannata kermapursotuksia survoa. Pitsiliinan läpi sihdattu tomusokeri on nopea ja näyttävä koristus, ja ulkonäköä voi lisäksi tehostaa syötävillä lehdillä + marjoilla. Puolukan varvut toimivisivat koristeina loistavasti.



Välihuomautuksena on pakko sanoa, että käyttämäni lehdet eivät ole syötäviä, enkä missään nimessä suosittele siun (kotiäidin) käyttävän samoja lehtiä tortun koristeluun.
Marjat ovat pihlajanmarjoja, lehdet jotain myrkkypuskaa.


Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Islantilainen Vinarterta
Raaka-aineet:
Täyte:
1kg kivettömiä luumuja
1,8dl tummaa sokeria

Taikina:

3,6dl sokeria
1,2dl voita
1,2dl pehmeää kasvismargariinia
3 munaa
1,2dl maitoa
4tl vaniljaa
3tl leivinjauhetta
10dl jauhoja + extraa kaulitsemiseen

Ohjeet:

Täyte:
Laita luumut kattilaan, ja peitä ne vedellä niin että luumut peittyvät. Kiehauta luumut ja hauduta välillä sekoittaen kunnes vesi on imeytynyt luumuihin. (n.15min) Tässä vaiheessa luumuseos ei tartu pohjaan, ja luumut ovat osittain hajonneet.

Jäähdytä luumut vesihauteessa tai jäähdytyskaapissa. Purista kokonaisia luumuja sormien välissä (tarkistaaksesi ettei kivettömissä luumuissa yhä ole kiviä sisällä). Jauha luumut tehosekoittimessa tasaiseksi soseeksi. Tahnan pitää olla tasaista ja tasaisesti levittyvää tahnaa. Ei sattumia!
Lämmitä luumusose lämpimäksi ja sulata tumma sokeri seokseen. Lisää sokeria enemmän jos seos maistuu karvaalta. :)

Pohjat:

Riko munien rakenne kulhossa ja vatkaa kevyesti. Lisää munat maidon joukkoon.
Lisää vanilja.Vatkaa huoneenlämpöiset rasvat sokerin kanssa vaahdoksi. Älä lisää koko sokerimäärää kerralla, vaan lisää sokeri vähitellen.
Sekoita kuivat ainekset keskenään.Lisää maito-munaseos vuorotellen kuivien aineiden kanssa voiseokseen. Taikinan tulee jäädä hieman tahmeaksi.
Vaivaa taikinaa runsaasti jauhotetulla työpöydällä lisäten taikinaan hieman jauhoja.
Vaivaa taikina kiinteäksi. Muotoile taikinasta tanko, ja jaa se lastalla viiteen osaan. Taputtele jokainen osa sentin paksuiseksi kiekoksi.

Aseta kiekot pellille leivinpaperin päälle ja peitä ne kelmulla. Anna taikinan levätä jäähdytyskaapissa noin 30min.

Lämmitä uuni 170 asteeseen.

Kaulitse jokainen läkkärä jauhotetulla työtasolla 25x25cm kokoisiksi neliöiksi. Käytä viivotinta mittaamiseen. Paista pohjia pellillä leivinpaperin päällä 8 minuuttia, vain sen aikaa että pohja kypsyy. Pohjan ei tarvitse tummua juuri lainkaan/ ottaa väriä!

Kokoa kakku viiteen kerrokseen. Levitä jokaiseen väliin luumutäytettä tasaisesti ja jätä kaunein pohjapala päälimmäiseksi. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa 2 päivää leivinpaperilla ja muutamalla kevyesti kostutetulla pyyhkeellä peitettynä.
Leikkaa veitsellä valmiin kakun reunat siisteiksi.
Aseta pitsikangasta kakun pintaan ja tomusokeroi pitsin läpi kaunis kuvio.
Kakku leikataan pieniksi kolmioiksi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mitäs muuta hyvää Islannista tuleekaan... ainakin tämä ikivihreä klassikkokappale:



Ja muistathan myös nämä vanhat tutut!
- Niđhöggur
- Solstafir
- Forgardur Helvitis
- ja tietenkin Bölvættur

No comments:

Post a Comment